Get Adobe Flash player

Bővitmények

WordPress-t egy rendkívül rugalmas rendszerként programozták, hogy mindenki igény szerint tudja alakítani. Méghozzá úgy, hogy ne kelljen programozói tudás, mint más rendszereknél. Emiatt találták a ki a bővítményeket. Amint nevük is mutatja, kibővítik tartalomkezelő rendszerünket különböző funkciókkal. Ez alatt érthetünk egy képgalériát, egy keresőoptimalizáláshoz szükséges beépülőt vagy éppen egy könnyedén kezelhető kapcsolati formot. Így mindenki igényei szerint tudja alakítani weboldalát úgy, hogy nem pazarolja adott esetben a szerver erőforrásait felesleges dolgokkal. Ezalatt azt értem, hogy nem mindenkinek van szüksége képgalériára. Ne feledjétek, hogy hivatalos forrásból a letölteni a bővítményeket aWordPress bővítménytárból tudjátok.

WordPress plugin-ok, bővítmények

Wordpress bővítmények Ha megvan a kezdő struktúra, akkor érdemes a szükséges kiegészítőket betenni. Két módon működik: vagy letöltöd, és ftp-n keresztül a kinevezett wp-content/plugins/ mappába berakod, és az adminban a bővítmények oldalon aktiválod, vagy az újabb wp verziókban már lehet az admin felületen is keresni, onnan telepíteni (ehhez megfelelő szerver jogosultságok kellenek). (http://codex.wordpress.org/Managing_Plugins) A kiegészítőket általában nem elég aktiválni, el kell végezni a szükséges beállításokat. Ehhez általában minden bővítmény csinál magának menüpontot, vagy a Beállítások alatt, vagy sajátot, néhány extrém esetben máshol. Egyes plugineknél szükség van arra is, hogy egy működéséhez szükséges kódot elhelyezz abban az oldalban, ahol használni akarod a kimenetet, vagy a sidebar kódjában, esetleg widgetként be tudod pakolni.

Hasznos WordPress bővítmények

http://contactform7.com/ A kapcsolat formokat, ajánlatkéréseket lehet vele kivitelezni. Használatához a megadott kódot kell elhelyezni abban az oldalban, ahol a kódot akarod látni. Bővebb leírást a pluginről az oldalon olvashatsz. http://alexrabe.de/wordpress-plugins/nextgen-gallery/ Galéria plugin, nagyon okos, szinte mindent tud. Sok galériát lehet létrehozni, azokat albumba rendezni, szinte határtalan a megjelenítések módja is. Ha komolyabb galériát szeretnél látni a pluginnel, akkor itt nézz szét: http://vadjutka.hu/ vagy itthttp://www.aegondij.hu/ http://joelstarnes.co.uk/blog/pagemash/ Az oldalak a menüben megjelenő sorrendjét szabályozza. Alap esetben a sablonban lehet megadni, hogy milyen sorrendben listázza az oldalakat, ezt a wp beépített wp_list_pages() nevű függvénye kezeli. Itt van róla infó, mit tud:http://codex.wordpress.org/Template_Tags/wp_list_pages Sajnos egyedi sorrendet nem kezel, így ehhez kell a pagemash, azzal olyan sorrendet lehet létrehozni, amit szeretnénk. A kívánságunkat adatbázisban tárolja, és onnan szedi ki minden oldalletöltéskor. http://projects.jesseheap.com/all-projects/wordpress-highslide-js-plugin Ez csak a szépség kedvéért: egy speciális képmegjelenítő. A galéria pluginhez pluszba tettem hozzá, mert helyesen jeleníti meg a képeket, ha rákattint a bélyegképekre a látogató.